Η Apple μηνύει startup για υποκλοπή τεχνολογίας επεξεργαστών

Apple

Η Apple τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία από τις κορυφαίες εταιρείες σε ό,τι αφορά στην παραγωγή επεξεργαστών. Τόσο η σειρά A που χρησιμοποιείται στα iPhone και στα iPad όσο και η πιο πρόσφατη σειρά M, η οποία αντικατέστησε την Intel στα Mac, βρίσκονται στην κορυφή στις κατηγορίες τους. Και οι δύο σειρές βασίζονται στο node των 5nm της TSMC και στην αρχιτεκτονική της ARM.

Η επιτυχία της Apple, όπως είναι λογικό, έχει ως αποτέλεσμα την προσπάθεια αντιγραφής. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο κολοσσός που εδρεύει στο Κουπερτίνο ότι αποπειράθηκε να πράξει μία startup, με όνομα Rivos. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία, ζητήθηκε από πρώην υπαλλήλους της να κλέψουν μέρος της πνευματικής της ιδιοκτησίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τη Rivos.

Στην καταγγελία που κατέθεσε στο δικαστήριο, η Apple αναφέρει τα εξής: “Ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021, η Rivos άρχισε μία συντονισμένη προσπάθεια να στοχεύσει υπαλλήλους με πρόσβαση στην πνευματική ιδιοκτησία της Apple και απόρρητες εμπορικές πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια SoC.” Η εταιρεία απέστειλε αρχικά στη Rivos μία επιστολή στην οποία εξηγούσε τη συμφωνία μυστικότητας την οποία οι πρώην υπάλληλοί της έπρεπε να τιμήσουν, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Εντός της καταγγελίας που έγινε, ο αμερικανικός κολοσσός εξηγεί τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι πρώην υπάλληλοί της πέρασαν πληροφορίες που αφορούσαν στα ιδιόκτητα σχέδια και τα εμπορικά μυστικά. Ένας τέτοιος ήταν η χρήση πολλαπλών συσκευών αποθήκευσης USB, ενώ άλλος ήταν η χρήση του AirDrop. Έτσι, έστελναν δεδομένα σε προσωπικές συσκευές που ανήκουν σε εργαζόμενους της Rivos. Μάλιστα, η startup κατηγορείται ότι υποδείκνυε στους υπαλλήλους της ποιες εφαρμογές να εγκαταστήσουν, προκειμένου να μεταφέρουν τις πληροφορίες μέσω κρυπτογραφημένων δεδομένων.

Εκτός από τη Rivos, η Apple έχει καταθέσει αγωγή και εναντίον δύο πρώην υπαλλήλων της: του Wen Shih-Chieh, που είναι γνωστός και ως Ricky Wen και του Bhasi Kaithamana. Όπως αναφέρει η εταιρεία, σκοπεύει να πάρει πίσω τα μυστικά της και να τα προστατεύσει από περαιτέρω έκθεση, καθώς και να αποκαλύψει το πόσο έχουν χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να μετριάσει τη ζημιά που θα υποστεί.