Apple και Google κατηγορούνται μέσω αγωγής για μονοπωλιακές τακτικές

Apple Google

Σύμφωνα με μια συλλογική αγωγή που κατατέθηκε πρόσφατα, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Apple και Google ότι η πρώτη δε θα αναπτύξει τη δική της μηχανή αναζήτησης. Στα πλαίσια της συμφωνίας, η Google πληρώνει, ώστε η μηχανή της να παραμείνει η default επιλογή στο Safari για τις συσκευές της Apple.

Η αγωγή κατατέθηκε μέσα την εβδομάδα που διανύουμε στο δικαστήριο της California, ενάντια στις δύο εταιρείες και τους διευθύνοντες συμβούλους τους. Η αγωγή θεωρεί ότι οι δύο κολοσσοί της τεχνολογίας έχουν συμφωνήσει να μην ανταγωνίζονται η μια την άλλη σε ό,τι αφορά στις μηχανές αναζήτησης, γεγονός που παραβιάζει τους σχετικούς νόμους του κράτους των ΗΠΑ. Έτσι, ο Tim Cook και ο Sundar Pichai κατηγορούνται ότι συμμετέχουν σε τακτικές κρυφές συναντήσεις, στις οποίες η Google συμφωνεί να μοιραστεί τα έσοδά της με την Apple αν της προσφέρει προνομιακή μεταχείριση στις συσκευές της.

Επιπλέον, θεωρείται ότι υπάρχει συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ των εταιρειών, που προβλέπει ότι η Apple δε θα κυκλοφορήσει δική της μηχανή αναζήτησης, που θα ανταγωνίζεται φυσικά αυτή που χρησιμοποιεί τώρα. Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει μέχρι και σίγαση μικρότερων ανταγωνιστών καθώς και εξαγορά πραγματικών και εν δυνάμει ανταγωνιστών. Έτσι, σύμφωνα πάντα με την αγωγή, οι τιμές των διαφημίσεων αυξάνονται λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, μια κατάσταση που επιζητά να σταματήσει.

Η αλήθεια είναι πως η συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ των δύο εταιρειών αποτελεί…κοινό μυστικό. Το ποσό που υπάρχει στο τραπέζι δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια από τις δύο πλευρές, αλλά είναι δεδομένο πως πρόκειται για δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αναφορά των New York Times το 2020, το λαμβάνειν της Apple στα πλαίσια της παραπάνω συμφωνίας κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το πόσο έχει φτάσει τα $15 δις. Θεωρείται, δε, πως αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που καταβάλει η Google σε άλλη εταιρεία, ενώ για τον κολοσσό του Cupertino η συμφωνία αυτή αποφέρει το ένα πέμπτο των ετήσιων εσόδων του. Φυσικά, οι τακτικές αυτές έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν ως μονοπωλιακές, πράγμα που όπως βλέπουμε ακόμα συμβαίνει.

Ο δικηγόρος Joseph M Alioto ανέφερε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στο δικαστήριο του San Francisco σχετικά με την υπόθεση τα ακόλουθα: “Αυτές οι πανίσχυρες εταιρείες εκμεταλλεύονται το μέγεθός τους κατάσχοντας και μονοπωλώντας μεγάλες αγορές, που σε ένα ελεύθερο σύστημα επιχειρήσεων θα είχαν οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, χαμηλότερες τιμές, αυξημένη παραγωγή, προσθήκη νέων ανταγωνιστών, περισσότερη καινοτομία και αυξημένη ποιότητα υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή.” 

Το αντεπιχείρημα που αναμένεται να προβάλουν οι κατηγορούμενες εταιρείες είναι ότι παρά τη συμφωνία που προβλέπει ότι η Google θα παραμείνει η default επιλογή αναζήτησης για τις συσκευές της Apple, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν άλλες μηχανές αναζήτησης στο Safari, μεταξύ των οποίων βρίσκεται το Bing της Microsoft, το Yahoo της Verizon και ανεξάρτητες μηχανές αναζήτησης όπως τα DuckDuckGo και Ecosia.

Πέραν αυτού,  Apple μπορεί να ισχυριστεί ότι βρίσκεται στην αγορά των μηχανών αναζήτησης, με το Applebot. Το crawler αυτό λειτουργεί στο παρασκήνιο για να βελτιώσει τα αποτελέσματα αναζήτησης που προσφέρουν η Siri και το Spotlight. Να σημειώσουμε, βέβαια, εδώ ότι η αυξημένη του δραστηριότητα θεωρείται δικλείδα ασφαλείας για την Apple, σε περίπτωση που πάει κάτι λάθος με τη συμφωνία της με τη Google.