Τα καλύτερα δωρεάν Antivirus για υπολογιστές (2023)

Τα καλύτερα δωρεάν Antivirus

Για την προστασία των υπολογιστών μας μπορούμε να βασιστούμε στο antivirus που είναι ενσωματωμένο στα Windows για βασική, χωρίς πολλές λεπτομέρειες προστασία. Αν η βασική προστασία δεν είναι αρκετή, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το Windows Defender με ένα antivirus, εξοπλισμένο με περισσότερες ενότητες ασφαλείας και ικανό να σταματήσει ακόμη και τις πιο προηγμένες απειλές.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε το καλύτερο δωρεάν antivirus για υπολογιστές Windows, με βάση κριτικές που βρήκαμε στο διαδίκτυο και κυρίως με βάση δοκιμές που παρέχονται από αξιόπιστους ιστότοπους όπως το AVTest και το AV Comparatives για το 2023.

1) Είναι το Windows Defender αρκετό για καθημερινή χρήση;

Στα Windows 10 και Windows 11 βρίσκουμε ένα ενσωματωμένο antivirus που ονομάζεται Windows Security (επίσης γνωστό ως Windows Defender), προσβάσιμο από το μενού Έναρξη ή τις Ρυθμίσεις.

Αυτό το antivirus είναι ελαφρύ, λειτουργεί καλά, παραμένει κρυφό και προσφέρει πολύ καλή προστασία από όλα τα είδη ιών. Επομένως, το Windows Defender είναι επαρκές για να υπερασπιστεί τον υπολογιστή από όλα τα κακόβουλα προγράμματα, αλλά η αξιολόγησή του ως λύση για όλα τα σενάρια είναι λανθασμένη.

Το Windows Defender μπορεί να μην είναι επαρκές σε υπολογιστές που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι ή στους οποίους κατεβάζουμε πολλά αμφίβολα ή άγνωστα αρχεία: σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, αυτό το antivirus αποτυγχάνει να απομακρύνει αποτελεσματικά μια απειλή (εμφανίζει πάντα το παράθυρο προειδοποίησης) και η σάρωση μπορεί να διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας έτσι την παραγωγικότητα στο περιβάλλον εργασίας.

  • Πώς να αξιολογήσετε ένα καλό antivirus

Προκειμένου να κρίνουμε ένα antivirus με τρόπο που να μπορεί να κατανοήσει ο καθένας, το AV-Test αξιολογεί τα λογισμικά antivirus σύμφωνα με τρεις παραμέτρους: την πραγματική προστασία του υπολογιστή, την απόδοση (δηλαδή πόσο ελαφριά είναι στο σύστημα και τη χρηστικότητα) και το ποσοστό των ψευδών θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίζονται- οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 1 έως 6 για κάθε παράμετρο.

Δοκιμή προστασίας

Η πρωταρχική λειτουργία οποιουδήποτε antivirus είναι να κρατά όλα τα είδη κακόβουλου λογισμικού μακριά από τον υπολογιστή σας. Οι ερευνητές του AV-Test δοκιμάζουν κάθε προϊόν για να δουν πώς αμύνεται απέναντι σε δύο σύνολα δειγμάτων κακόβουλου λογισμικού: το ένα με τις πιο πρόσφατες παραλλαγές ιών που αποτελούν απειλές zero day, δηλαδή αυτές που αντιπροσωπεύουν κακόβουλη δραστηριότητα που δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί, και το άλλο με τους πιο πρόσφατους ιούς του τελευταίου μήνα.

Σχεδόν όλες οι λύσεις που δοκιμάστηκαν προσφέρουν βαθμολογία τουλάχιστον 5,5, δηλαδή υπεραρκετή προστασία για καθημερινή χρήση και για να σταματήσουν τους ιούς που κυκλοφορούν. Αν αναζητούμε τη μέγιστη δυνατή προστασία, μπορούμε να επιλέξουμε από τις δωρεάν προτάσεις που βαθμολογήθηκαν με 6 ως βαθμολογία προστασίας.

Δοκιμή επιδόσεων

Εάν το antivirus με τη μεγαλύτερη προστασία καταλήγει να επιβραδύνει υπερβολικά τον υπολογιστή, τότε καθίσταται άχρηστο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιο είναι το πιο ελαφρύ, το οποίο έχει τις λιγότερες επιπτώσεις στις επιδόσεις του υπολογιστή και δεν τον επιβραδύνει κατά την εκκίνηση και κατά τη χρήση.

Ένα antivirus που είναι γρήγορο σε κάθε περίπτωση θα βαθμολογηθεί με 6, ενώ ένα antivirus με βαθμολογία 5 ή χαμηλότερη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιδόσεις του υπολογιστή, σε σημείο να τον επιβραδύνει κατά τη σάρωση ή τον εντοπισμό των πιο σοβαρών απειλών.

Δοκιμή ευχρηστίας

Ένα antivirus που, εμποδίζει τη χρήση ακόμη και καλών προγραμμάτων επειδή τα θεωρεί ύποπτα ή επιβλαβή, δεν είναι καλό προϊόν ακόμη και αν ήταν το καλύτερο στον εντοπισμό απειλών. Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να καταστήσουν αδύνατη τη χρήση νόμιμων προγραμμάτων ή εργαλείων, καθιστώντας χρονοβόρα τη δημιουργία του αποκλεισμού εντός του antivirus (επιδεινώνοντας έτσι τη χρηστικότητα).

Εκτός από τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, η χρηστικότητα επηρεάζεται από το περιβάλλον εργασίας του antivirus (πρέπει να είναι σαφές και αποτελεσματικό), την πρόσβαση στις κύριες λειτουργίες με λίγα μόνο κλικ, τη ρύθμιση των παραμέτρων ασφαλείας, την πρόσβαση στις επιλογές αποκλεισμού ή προσωρινής απενεργοποίησης και τη συχνότητα των αυτόματων ενημερώσεων.

Το καλύτερο δωρεάν antivirus

Σε περίπτωση που το Microsoft Defender δεν είναι αρκετό για να μας παρέχει την επιθυμητή προστασία στον οικιακό ή επαγγελματικό μας υπολογιστή, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει αξιολογήσεις των καλύτερων δωρεάν antivirus για υπολογιστές, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε και εμείς το καλύτερο σύστημα που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας σε ασφάλεια.

Εκτός από την παρουσίαση του antivirus θα βρούμε και την αξιολόγηση των παραμέτρων με έναν αριθμό από το 1 (ανεπαρκές) έως το 6 (εξαιρετικό).

Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus
Το πιο δημοφιλές δωρεάν antivirus για υπολογιστές με Windows είναι το Avast Free Antivirus.

Το Avast Free Antivirus είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα antivirus στον κόσμο, με εξαιρετική φήμη και κορυφαίες βαθμολογίες σε δοκιμές επιδόσεων και ασφάλειας. Το πρόγραμμα εγκαθίσταται γρήγορα και εμφανίζει ένα σαφές περιβάλλον εργασίας με εύκολη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες.

Μπορείτε να κάνετε σάρωση με μη αυτόματο τρόπο και υπάρχει προστασία σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στο διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την κίνηση P2P, τη συνομιλία, την κίνηση δικτύου, scripts και ακόμη και παρακολούθηση συμπεριφοράς που προβλέπει ιούς ακόμη και αν είναι άγνωστοι.

Το Avast ενημερώνεται αυτόματα όταν είναι διαθέσιμοι νέοι ορισμοί ιών. Εκτός του ότι είναι ένα αξιόπιστο antivirus, περιλαμβάνει επίσης δωρεάν πρόσθετες λειτουργίες που δεν διαθέτουν άλλα προγράμματα antivirus, όπως VPN (περιορισμένη πρόσβαση).

Προστασία: 6

Απόδοση: 5,5

Ευχρηστία: 6

AVG Antivirus Free

AVG Antivirus Free
Ένα άλλο δημοφιλές antivirus από τις ημέρες των Windows XP είναι το AVG Antivirus Free.

Το AVG μοιράζεται την ίδια εξαιρετική μηχανή ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού με το Avast (το Avast κατέχει το AVG), ενώ έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στην απόδοση του συστήματος. Σε αυτό το antivirus βρίσκουμε καλή προστασία σε πραγματικό χρόνο, έναν χειροκίνητο σαρωτή και έναν σαρωτή συνδέσμων για την προστασία της περιήγησής σας στο διαδίκτυο από κακόβουλους ιστότοπους.

Υπάρχει επίσης προστασία από εισερχόμενα email και antispam, αλλά δεν υπάρχει προστασία από rootkits. Οι επιπτώσεις στο σύστημα είναι πολύ μικρές με μικρή κατανάλωση μνήμης, αν και ο υπολογιστής θα ενεργοποιηθεί με μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα. Οι σαρώσεις είναι αρκετά γρήγορες και, μετά την πρώτη, οι υπόλοιπες γίνονται πολύ γρήγορες με υψηλή ακρίβεια ανίχνευσης ιών.

Προστασία: 6

Απόδοση: 5,5

Ευχρηστία: 6

Bitdefender Free

Bitdefender Free
Αν ψάχνετε για ένα πραγματικά εύχρηστο και ελαφρύ antivirus, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το Bitdefender Free.

Το Bitdefender είναι ένα ελαφρύ antivirus με πολύ απλό περιβάλλον εργασίας που διαθέτει αυτόματη σάρωση, προστασία σε πραγματικό χρόνο, antivirus και anti-phishing.

Αυτή η δωρεάν έκδοση έχει την ίδια προστασία με την πλήρη επί πληρωμή σουίτα και στα τελευταία AV-Tests βγήκε στην κορυφή, με ποσοστό επιτυχίας 100% κατά των επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού. Ως δωρεάν antivirus είναι μια τέλεια επιλογή, ειδικά στον υπολογιστή ενός συγγενή ή φίλου, για να έχετε μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση.

Προστασία: 6

Απόδοση: 5,5

Ευχρηστία: 5,5

Avira Antivirus Free

Avira Antivirus Free
Αν ψάχνουμε για ένα antivirus που είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα είδη απειλών, μπορούμε να επιλέξουμε το Avira Antivirus Free.

Το Avira είναι ένα πολύ ισχυρό και αξιόπιστο antivirus, καθώς και προσαρμόσιμο με περισσότερες λειτουργίες, όπως ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης, αν και αυτές μπορούν συχνά να ενεργοποιηθούν μόνο με την αγορά της επί πληρωμή έκδοσης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Avira έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της, ιδίως όσον αφορά την απόδοση και τη χρηστικότητα.

Προστασία: 6

Απόδοση: 5

Ευχρηστία: 5

Panda Antivirus free

Panda Antivirus free
Το Panda Antivirus free είναι το ελαφρύτερο antivirus που κυκλοφορεί: μπορεί να εγκατασταθεί σε πολύ παλιούς υπολογιστές και υπολογιστές με Windows 7 χωρίς κανένα πρόβλημα, διατηρώντας παράλληλα ένα εξαιρετικό επίπεδο προστασίας.

Ο συνεχής σαρωτής πραγματικού χρόνου της Panda σαρώνει τα αρχεία και εμποδίζει τη μεταφόρτωση ύποπτων αρχείων και κακόβουλου λογισμικού, χρησιμοποιώντας τεχνολογία cloud για να εμποδίζει ακόμη και τις πιο πρόσφατες απειλές. Ο υπολογιστής πρέπει να είναι συνδεδεμένος στο Internet ανά πάσα στιγμή για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαφορετικά το ποσοστό ανίχνευσης θα μειωθεί (αν και παραμένει αποτελεσματικό).

Προστασία: 5,5

Απόδοση: 6

Ευχρηστία: 5,5

Sophos Home

Sophos Home
Ένα άλλο καλό δωρεάν antivirus που μπορούμε να δοκιμάσουμε στους σταθμούς εργασίας μας με Windows είναι το Sophos Antivirus.

Αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζεται ως ένα ελαφρύ antivirus, με μια γρήγορη και ακριβή μηχανή σάρωσης και ένα σύστημα αφαίρεσης απειλών στο επίπεδο των επί πληρωμή λύσεων (αφαιρεί κάθε απειλή που έχει μεταφορτωθεί ή είναι κρυμμένη σε αρχεία, έγγραφα και στο φάκελο λήψης του υπολογιστή.)

Με αυτό το antivirus μπορούμε να προστατεύσουμε έως και 10 υπολογιστές από μία μόνο τοποθεσία, με τεχνολογία επιχειρηματικής κλάσης ακόμη και από άγνωστες απειλές.

Προστασία: 6

Απόδοση: 5,5

Ευχρηστία: 6

Άλλα antivirus που μπορείτε να δοκιμάσετε

Αυτά που σας δείξαμε μέχρι στιγμής είναι τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά antivirus που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στα Windows 11 ή Windows 10. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα εξίσου αποτελεσματικά και ισχυρά antivirus! Ας ρίξουμε μια ματιά παρακάτω σε μερικές ακόμα προτάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Το Lavasoft Adaware είναι επίσης ένα αξιόπιστο antivirus, πολύ βασικό στη δωρεάν έκδοση, με προστασία σε πραγματικό χρόνο, το οποίο προστατεύει επίσης από adware.

Το MalwareBytes Antimalware, στη δωρεάν έκδοσή του, δεν διαθέτει προστασία σε πραγματικό χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός και ισχυρός σαρωτής antimalware για την εύρεση και αφαίρεση όλων των ειδών των μολύνσεων και πρέπει να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα σε κάθε υπολογιστή.

Το Zone Alarm Free Antivirus χρησιμοποιεί τεχνολογία antivirus με άδεια χρήσης από την εξαιρετική Kaspersky. Έτσι, το ZoneAlarm δεν προσφέρει μόνο σταθερή προστασία από κακόβουλο λογισμικό, αλλά παρέχει επίσης ένα ισχυρό τείχος προστασίας από επιθέσεις μέσω διαδικτύου και σαρώσεις θυρών.

Το Comodo Antivirus από την Comodo Security Solutions είναι ένα άλλο εξαιρετικό πρόγραμμα, μια από τις καλύτερες διαθέσιμες δωρεάν επιλογές antivirus κυρίως επειδή περιλαμβάνει πολλές επιπλέον λειτουργίες. Το Comodo Antivirus είναι η καλύτερη δωρεάν λύση προστασίας από ιούς σχεδόν αποκλειστικά λόγω της τεχνολογίας Defense+, η οποία, από προεπιλογή, θεωρεί ότι τα άγνωστα αρχεία αποτελούν απειλές.

Μπορούμε να τα δοκιμάσουμε όλα ένα προς ένα, ώστε να επιλέξουμε αυτόματα την καλύτερη λύση για την προστασία του υπολογιστή και των προσωπικών μας αρχείων.

Συμπεράσματα

Το να πούμε ότι ένα antivirus είναι το απόλυτα καλύτερο δεν είναι εύκολο, καθώς πολλά εξαρτώνται από το τι ψάχνουμε ως πραγματική εναλλακτική λύση στο Windows Defender (το antivirus που είναι ενσωματωμένο στα Windows).

Όσοι θέλουν να διατηρήσουν το σύστημα ελαφρύ, μπορούν να αρκεστούν στο Windows Defender ή να δοκιμάσουν το Panda Free: είναι τα μόνα που δεν επηρεάζουν σοβαρά την απόδοση του συστήματος. Εναλλακτικά, αν αναζητούμε μέγιστη προστασία από νέες απειλές και υψηλή χρηστικότητα, συνιστούμε το Avast Antivirus Free ως πρώτη επιλογή σε περίπτωση που θέλουμε να καταργήσουμε το Windows Defender.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρκετές επιλογές εκεί έξω για να προστατευτείτε από τις περισσότερες απειλές που υπάρχουν. Συμβουλή μας είναι να ψάξετε μια λύση που σας ταιρίαζει και να μην το αμελήσετε αφού…είναι δωρεάν!

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.