Πώς να συνδέσετε το χειριστήριο της κονσόλας σας σε υπολογιστή

χειριστήριο

Ακόμα και μετά την άφιξη της νέας γενιάς κονσολών, όλο και περισσότεροι παίκτες επιλέγουν να στραφούν στο PC gaming, είτε λόγω της έλλειψης νέων κονσολών από την αγορά είτε λόγω του γεγονότος ότι εδώ μπορούμε πάντα να συνδυάσουμε τα καλύτερα και από τις δύο πλατφόρμες.

Γι’ αυτό θα αναλύσουμε παρακάτω το πώς να συνδέσετε το χειριστήριο οποιασδήποτε κονσόλας στον υπολογιστή, τόσο της τρέχουσας όσο και της προηγούμενης γενιάς.

Πώς να συνδέσετε το χειριστήριο DualShock 4 του PS4

Το χειριστήριο της προηγούμενης γενιάς κονσολών της Sony είναι μία από τις πιο συνιστώμενες επιλογές για τη συμβατότητά του με όλα τα λειτουργικά συστήματα. Για Windows, Mac και Linux, το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσουμε το χειριστήριο μέσω ενός καλωδίου USB για να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.

Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται όταν πρόκειται για ασύρματη χρήση μέσω Bluetooth. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποσυνδέσετε το χειριστήριο από το PlayStation και να το συγχρονίσετε με τον υπολογιστή σας. Για να το κάνετε αυτό, πατήστε και κρατήστε πατημένα ταυτόχρονα τα κουμπιά Share και PS για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι η λυχνία LED να αρχίσει να αναβοσβήνει με λευκό χρώμα.

Στην περίπτωση των Windows, παρόλο που το λειτουργικό σύστημα θα εντοπίσει και θα υποστηρίξει τα χειριστήρια PS4 χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετου λογισμικού, συνιστάται ιδιαίτερα να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα όπως το DS4Windows, τα οποία θα αποτρέψουν προβλήματα συμβατότητας από το να εμφανιστούν και θα μας επιτρέψουν να ρυθμίσουμε το χειριστήριο.

Αυτό δεν ισχύει για Mac, όπου τα χειριστήρια PS4 λειτουργούν από προεπιλογή ακόμη και σε ασύρματη σύνδεση ως γενική συσκευή εισόδου, οπότε είναι πιθανό να μη λειτουργούν με ορισμένα παιχνίδια ή να χάσουμε κάποιες από τις επιλογές του χειριστηρίου, όπως ο έλεγχος του Touch-Pad.

Το χειρότερο όμως είναι για τους χρήστες Linux, όπου αυτό το χειριστήριο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με ορισμένα παιχνίδια Steam όταν χρησιμοποιείται σε ασύρματη λειτουργία, αναγκάζοντάς μας να συνδεθούμε μέσω USB. Ωστόσο, όπως και με τα Windows, υπάρχουν και άλλες εύχρηστες επιλογές λογισμικού, όπως το DS4dvr, το οποίο θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του χειριστηρίου.

Πώς να συνδέσετε το χειριστήριο PS5 DualSense

Η σύνδεση του DualSense με έναν υπολογιστή είναι εξίσου απλή, επιτρέποντας τόσο ενσύρματη όσο και ασύρματη συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth. Τα adaptive triggers υποστηρίζονται αλλά σε ένα συγκεκριμένο αριθμό τίτλων, που με τον καιρό θα αυξηθεί.

Ξεκινώντας με την ενσύρματη σύνδεση, θα χρειαστούμε μόνο ένα καλώδιο USB-C για την πλευρά του χειριστηρίου, με εξόδους USB-A ή USB-C για την πλευρά του υπολογιστή. Μόλις συνδεθεί, ο υπολογιστής θα το εντοπίσει αυτόματα ως ένα γενικό gamepad και θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κανονικά.

Όσον αφορά στην ασύρματη συνδεσιμότητα, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής με ενσωματωμένο δέκτη Bluetooth ή να χρησιμοποιήστε έναν συμβατό δέκτη USB (συνιστάται Bluetooth 5.0 ή νεότερη έκδοση). Για να συνδεθείτε, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο όπως και για το DualShock, κρατώντας πατημένο το κουμπί PS στο κέντρο του χειριστηρίου ταυτόχρονα με το κουμπί “Create” για περίπου τρία δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει η φωτεινή μπάρα στο χειριστήριο.

Στη συνέχεια, ανοίξτε τις ρυθμίσεις Bluetooth στον υπολογιστή σας και επιλέξτε το ασύρματο χειριστήριο όταν εμφανιστεί μεταξύ των ανιχνευμένων συσκευών και αν σας ζητηθεί κωδικός ζεύξης, πληκτρολογήστε το γενικό εργοστασιακό κωδικό: τέσσερα μηδενικά (0000).

Σύνδεση των χειριστηρίων Xbox Series και Xbox One

Όπως αναμενόταν, τα χειριστήρια της Microsoft παρουσιάζουν πλήρη συμβατότητα με τους υπολογιστές Windows, αφού αρκεί απλά να τα συνδέσετε μέσω καλωδίου ή Bluetooth για να έχετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του χειριστηρίου. Και μπορούμε ακόμη και να ενημερώσουμε το λογισμικό του χειριστηρίου από τον υπολογιστή μας, αν χρησιμοποιούμε τα Windows 10.

Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες Mac θα έχουν μόνο ασύρματη συμβατότητα, με μια τυπική, μη προσαρμόσιμη διαμόρφωση. Επιπλέον, για να συνδέσουμε το χειριστήριο μέσω USB, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε πρόσθετο λογισμικό, όπως το 360Controller, το οποίο επεκτείνει τη συμβατότητα του χειριστηρίου.

Τέλος το Linux, εδώ και χρόνια υποστηρίζει επίσημα τα χειριστήρια Xbox One, αλλά με κάπως περιορισμένη απόδοση.

Σύνδεση του χειριστηρίου Xbox 360

Τα Windows εξακολουθούν να υποστηρίζουν από προεπιλογή τα ενσύρματα χειριστήρια Xbox 360, αλλά θα χρειαστείτε ένα ειδικό αντάπτορα USB για να τα χρησιμοποιήσετε ασύρματα.

Αυτό αποκλείεται για τους χρήστες Mac, οι οποίοι θα χρειαστούν ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα οδήγησης λόγω προβλημάτων επέκτασης του πυρήνα και θα αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα, όπως η απενεργοποιημένη υποστήριξη ασύρματης σύνδεσης.

Ωστόσο, οι χρήστες του Linux θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χειριστήρια χωρίς πολλά προβλήματα, καθώς το πρόγραμμα οδήγησης Xpad Kernel είναι διαθέσιμο στις περισσότερες διανομές και άλλα εργαλεία λογισμικού, όπως το Xboxdrv, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη καθώς και μια σειρά από πρόσθετες επιλογές διαμόρφωσης.

Πώς να συνδέσετε το χειριστήριο Nintendo Switch Pro

Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα χειριστήρια για τη σύζευξη με τον υπολογιστή μας, καθώς αυτό το χειριστήριο θα λειτουργήσει αυτόματα μετά τη σύνδεσή του μέσω Bluetooth, τόσο σε υπολογιστές με Windows όσο και σε υπολογιστές με macOS. Ωστόσο, αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε πλατφόρμες όπως το Steam, θα πρέπει να το ρυθμίσετε εκ των προτέρων για να το χρησιμοποιήσετε σε παιχνίδια.

Για να το κάνετε αυτό, μόλις το χειριστήριο συνδεθεί στον υπολογιστή, ανοίξτε το κύριο μενού Steam, κατεβάστε την επάνω αριστερή καρτέλα View (Προβολή) και επιλέξτε τις επιλογές Parameters (Παράμετροι), οι οποίες θα ανοίξουν σε ένα νέο παράθυρο. Από εδώ μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις επιλογές του χειριστηρίου και να επιλέξουμε τις Γενικές ρυθμίσεις.

Αν και το χειριστήριο είναι συμβατό με υπολογιστές Linux, λόγω των επαναλαμβανόμενων προβλημάτων με τους αναλογικούς μοχλούς, θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία διαμόρφωσης όπως το Dolphin.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.