Πώς να επιστρέψετε από Windows 11 σε Windows 10

Windows 10

Σε προηγούμενο οδηγό μας, σας δείξαμε πώς μπορείτε να αναβαθμίσετε σε Windows 11, εντελώς δωρεάν και εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε να σας έρθει η αναβάθμιση μέσω Windows update. Σε περίπτωση που, όμως, δεν είστε ικανοποιημένοι από το νέο λειτουργικό, τουλάχιστον στη φάση που βρίσκεται τώρα, θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να επιστρέψετε στα Windows 10, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι τρόποι να μεταβείτε ξανά στα Windows 10, μετά την αναβάθμιση σε Windows 11, είναι δύο. Ο πρώτος προϋποθέτει ότι η εγκατάσταση του νέου λειτουργικού έχει πραγματοποιηθεί έως και δέκα ημέρες πριν αποφασίσετε να το αποχωριστείτε, ενώ ο δεύτερος είναι πιο γενικός και ισχύει για όποια χρονική στιγμή αποφασίσετε να επιστρέψετε στο προηγούμενο λειτουργικό σας.

Επιστροφή σε Windows 10 εντός δέκα ημερών από την εγκατάσταση των Windows 11

Ξεκινάμε με τον πρώτο τρόπο. Η Microsoft έχει μεριμνήσει για το ενδεχόμενο να μην αρέσει σε κάποιον το νέο της λειτουργικό ή για όσους απλά ήθελαν να ρίξουν μια ματιά στα νέα Windows, προτού επιστρέψουν στα 10. Αν είστε, λοιπόν, μέσα στο παράθυρο των δέκα ημερών μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:

  1. Κάνετε δεξί κλικ στη μπάρα εργασιών των Windows 11 και επιλέγετε τις ρυθμίσεις.
  2. Στα αριστερά του παραθύρου των ρυθμίσεων, επιλέγετε το Σύστημα και στο δεξί μέρος, την Επαναφορά.
  3. Αν είστε εντός του χρονικού περιθωρίου που δίνει η Microsoft, θα βρείτε την επιλογή “Go Back”.

Windows 10

Πατώντας το “Go Back”, είστε έτοιμοι. Σε περίπτωση που δεν είστε εντός του περιθωρίου, η επιλογή αυτή δε θα είναι διαθέσιμη για να την πατήσετε. Τότε, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα που θα σας παραθέσουμε παρακάτω.

Επιστροφή σε Windows 10 από Windows 11

Προτού πούμε οτιδήποτε για το πώς θα επιστρέψετε στα Windows 10, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι με τη διαδικασία αυτή θα χαθούν όλες οι εφαρμογές και οι ρυθμίσεις σας. Επομένως, εφόσον επιθυμείτε να τα διατηρήσετε, σας συνιστούμε να κρατήσετε backup. Αφού κάνετε αυτό, είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία που ακολουθεί:

  1. Ανοίξτε τη σελίδα ενημέρωσης των Windows 10, πατώντας εδώ.
  2. Πατάτε στην επιλογή “Download tool now”.
  3. Ανοίξτε το Windows 10 MediaCreation tool. Τα Windows 11 θα εμφανίσουν το User Account box. Πατήστε “Ναι”.
  4. Στο παράθυρο του Windows 10 Setup wizard πατάτε “Αποδοχή” και περιμένετε.
  5. Στη συνέχεια τo Windows 10 Setup wizard θα σας ρωτήσει τι θέλετε να κάνετε. Εκεί θα πατήσετε “Αναβάθμιση αυτού του υπολογιστή τώρα”. Θα εκκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης των Windows.Windows 10 Setup wizard
  6. Όταν ολοκληρωθεί το κατέβασμα, θα αποδεχθείτε τους όρους.
  7. Στην επιλογή του τι θα κρατήσετε, πατάτε “Τίποτα”.
  8. Τέλος, θα δείτε ένα παράθυρο, στο οποίο θα επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να εγκαταστήσετε τα Windows 10 και να μη διατηρήσετε τίποτα από όσα έχετε στον υπολογιστή σας.

Αφού γίνει και αυτό, η διαδικασία θα συνεχιστεί αυτόματα. Ο υπολογιστής σας θα κάνει restart αρκετές φορές, έως ότου ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι από μια ώρα και 30 λεπτά, έως μια ώρα και 45 λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά τον υπολογιστή σας.

Αυτή, λοιπόν, είναι η διαδικασία επιστροφής στα Windows 10, αν έχετε εγκαταστήσει τα Windows 11. Αργά ή γρήγορα όλοι θα χρησιμοποιούμε τα τελευταία, εκτός από συσκευές που δεν είναι συμβατές με αυτά. Ωστόσο, ακόμα και αν με βάση τη Microsoft η συσκευή σας δεν υποστηρίζει τα Windows 11, μπορείτε να τα εγκαταστήσετε εντελώς δωρεάν για να τα δοκιμάσετε. Ενδεχομένως τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν να μη σας επηρεάζουν ιδιαίτερα και εν τέλει να τα διατηρήσετε. Αν όχι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσα σας δείξαμε παραπάνω, για να επιστρέψετε στο προηγούμενο λειτουργικό σας, σύντομα, απλά και εντελώς δωρεάν.