Πώς να διατηρήσετε ψηλά την υγεία μπαταρίας του iPhone σας

iPhone

Η υγεία της μπαταρίας είναι ένα θέμα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τόσο τους χρήστες iPhone, όσο και την ίδια την Apple. Στο παρελθόν, υπήρξαν ουκ ολίγες περιπτώσεις που η εταιρεία απογοήτευσε τους πελάτες της στο κομμάτι αυτό, αλλά έκτοτε έχει κάνει σημαντική πρόοδο.

Αν η εταιρεία ενδιαφέρεται για τις μπαταρίες κυρίως για να διαφυλάξει την εικόνα της, ο χρήστης έχει περισσότερους λόγους να το κάνει. Όπως είναι λογικό, η αλλαγή μπαταρίας έχει ένα κάποιο οικονομικό κόστος, ενώ ο χρήστης εκτός από αυτό, θα πρέπει και να αποχωριστεί τη συσκευή του για ένα χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, καθώς τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Καθώς έχουμε βρεθεί και εμείς στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αλλάξουμε την μπαταρία του iPhone μας, σας έχουμε μια σειρά από tips, ώστε να αποφύγετε να μπείτε στη διαδικασία αυτή πριν το αναμενόμενο χρονικό διάστημα, αλλάζοντας μερικές ρυθμίσεις και κάποιες μικρές συνήθειες που συμβάλουν στη φθορά της μπαταρίας.

Όπως είναι λογικό, η σημαντικότερη ίσως συνήθεια που πρέπει να προσέχει κανείς περισσότερο, είναι η φόρτιση. Πέραν του ότι είναι ίσως η μόνη ενέργεια που κάνει ο χρήστης και έχει άμεση σχέση με την μπαταρία της συσκευής του, αποτελεί τη διαδικασία στην οποία μπορεί να γίνουν τα λάθη που κοστίζουν περισσότερο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφευχθεί κατά τη φόρτιση, είναι η υπερθέρμανση. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι γενικά ο μεγαλύτερος εχθρός των μπαταριών και θα πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία, τόσο κατά τη φόρτιση όσο και κατά τη χρήση του iPhone σας. Ένας τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι η αφαίρεση της θήκης όσο η συσκευή φορτίζει. Επιπλέον, η χρήση των κατάλληλων αξεσουάρ φόρτισης έχει θετική επίδραση, με τα προϊόντα MFi (Made For iPhone), να είναι οι ενδεδειγμένες επιλογές. Εδώ να σημειώσουμε ότι η ταχεία φόρτιση δεν κάνει κακό στη συσκευή σας, αρκεί να αποφεύγονται οι υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος φορτιστής.

Μια πολύ χρήσιμη ρύθμιση που θα πρέπει να ενεργοποιήσετε είναι το Optimised Battery Charging. Η λειτουργία αυτή χρησιμοποιεί machine learning και προσαρμόζει τη φόρτιση της μπαταρίας στις συνήθειές σας. Έτσι, η φόρτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας που είναι μια γενιά όχι και τόσο καλή συνήθεια που πολλοί από εμάς έχουμε, δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού το Optimised Battery Charging φροντίζει ώστε το κινητό σας να φτάσει στο 100% την ώρα περίπου που θα το αποσυνδέσετε από το φορτιστή. Για να κλείσουμε το κομμάτι της φόρτισης και της διαχείρισης της μπαταρίας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το προφανές: μην αφήνετε τη συσκευή σας να αποφορτιστεί πλήρως. Οι μπαταρίες λιθίου έχουν μια «γκρίζα» περιοχή, με τις επιδόσεις μετά την είσοδο σε αυτή να μην είναι εγγυημένες. Αν, λοιπόν, μπορείτε να αποφύγετε το να φτάσει το iPhone σας στο 0%, θα πρέπει να το κάνετε.

iPhone Optimised Battery Charging

Σε ό,τι αφορά στο λογισμικό σας, υπάρχουν μερικές συμβουλές που έχουμε για εσάς, ώστε να μην επιβαρύνετε την μπαταρία σας χωρίς να το γνωρίζετε. Αρχικά, καλό θα ήταν να αποφεύγετε αναβαθμίσεις σε beta εκδόσεις του λογισμικού σας. Τις περισσότερες φορές οι εκδόσεις αυτές δεν είναι τελειοποιημένες και η κατανάλωση της μπαταρίας είναι συχνά ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από την άλλη, σε ό,τι έχει να κάνει με τις εφαρμογές σας οι αναβαθμίσεις τους στις πιο πρόσφατες εκδόσεις είναι κάτι που συνίσταται. Κάτι ακόμα σχετικό με τις εφαρμογές είναι το force quit. Υπάρχει η πεποίθηση ότι το να κάνει κανείς force quit στις εφαρμογές βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης της μπαταρίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το iOS κατηγοριοποιεί τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο και φροντίζει να μην καταναλώνουν πόρους αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Έτσι, κάνοντας τη διαδικασία του force quit, καταλήγετε να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα, από αυτό που επιθυμείτε. Τέλος, είναι χρήσιμο να απενεργοποιήσετε το background app refresh, ώστε οι εφαρμογές να μην ανανεώνονται στο παρασκήνιο, καθώς και να έχετε ενεργά τα location services μόνο σε εφαρμογές για τις οποίες είναι απαραίτητο.

Καθώς η οθόνη είναι ίσως το πιο ενεργοβόρο κομμάτι του κινητού σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να εξοικονομήσετε ένα μέρος της ενέργειας αυτής. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε το Dark Mode. Πέρα από το κομμάτι της αισθητικής, υπάρχει και το πρακτικό. Οι οθόνες OLED καταναλώνουν αισθητά περισσότερη ενέργεια για την προβολή του λευκού χρώματος, ενώ αντίθετα, για το μαύρο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο θα λέγαμε. Έτσι, η ρύθμιση αυτή θα βελτιώσει κατά πολύ τη διάρκεια της μπαταρίας σας και συνεπώς την υγεία της. Επιπρόσθετα, η οθόνη ενεργοποιείται αυτόματα όταν έρχονται ειδοποιήσεις. Αν αυτό γίνεται πολύ συχνά, καταλαβαίνετε ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί σημαντικά. Απενεργοποιώντας όσες ειδοποιήσεις δεν έχετε ανάγκη, θα συμβάλετε με έναν ακόμα τρόπο στη διατήρηση υψηλών επιπέδων υγείας της μπαταρίας σας.

Σχετικά με τη συνδεσιμότητα, τώρα, υπάρχουν και εδώ κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Ένα από αυτά είναι να προτιμάτε πάντα το wi-fi όταν αυτό είναι εφικτό. Μπορεί πολλές φορές τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας να προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες, αλλά με αυτόν τον τρόπο ταλαιπωρείται περισσότερο και η μπαταρία σας. Αυτό ισχύει για δίκτυα που δεν είναι πολύ αργά βέβαια, αφού η σύνδεση σε αυτά έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και ως εκ τούτου θα ήταν καλό να τα αποφεύγετε. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να απενεργοποιήσετε το “Auto Join Hotspots”, για ευνόητους λόγους. Τελευταία συμβουλή σχετικά με τη συνδεσιμότητα, είναι να απενεργοποιήσετε το Air-Drop και να το ενεργοποιείτε μόνο όταν θέλετε να στείλετε ή να λάβετε κάποιο αρχείο. Αφήνοντάς το ενεργοποιημένο σε μόνιμη βάση, το iPhone σας παραμένει μονίμως σε ετοιμότητα, γεγονός που αποτελεί μια διαρκή σπατάλη πόρων, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και η μπαταρία.

iPhone Low Power Mode

Ολοκληρώνοντας αυτόν τον οδηγό, έχουμε δύο ακόμα σημαντικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε αν θέλετε να διατηρήσετε σε υψηλά επίπεδα την μπαταρία του iPhone σας. Το πρώτο είναι να ενεργοποιήσετε το Low Power Mode. Έτσι, θα μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες να εξαντληθεί τελείως η μπαταρία της συσκευής σας. Η ρύθμιση αυτή θα ξεκινήσει να εξοικονομεί ενέργεια σταματώντας κάποιες εφαρμογές και λειτουργίες, όπως η Siri, το Background App Refresh και άλλα. Ειδικά αν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσετε το κινητό ακόμα και όταν η μπαταρία του είναι αρκετά χαμηλή, αυτή η λειτουργία θα εξασφαλίσει το γεγονός ότι αυτό δε θα γίνει εις βάρος της υγείας της μπαταρίας σας. Τέλος, θα είναι καλό να κάνετε Calibrate την μπαταρία σας. Οι λόγοι για τους οποίους είναι χρήσιμο αυτό, είναι δύο: ο πρώτος είναι ότι βοηθά το λογισμικό να υπολογίσει ακριβώς το εύρος της μπαταρίας σας και ο δεύτερος είναι ότι αν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε μεγάλες μεταβολές μέσα σε λίγα λεπτά. Για παράδειγμα, μπορεί η στάθμη της μπαταρίας σας να πέσει κατά 10% χωρίς ιδιαίτερη χρήση. Η διαδικασία γίνεται ως εξής: θα πρέπει να αφήσετε το iPhone σας να φτάσει στο 0% και να το αφήσετε έτσι για λίγο. Έπειτα, θα το φορτίσετε έως το 100%. Καταλαβαίνουμε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το calibration πάει κόντρα σε μερικά από τα πράγματα που σας είπαμε παραπάνω, αλλά τα οφέλη αυτού είναι περισσότερα. Άλλωστε, τη διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να την πραγματοποιήσετε μετρημένες φορές. Γενικότερα, μετά από κάθε μεγάλη ενημέρωση λογισμικού είναι χρήσιμο ένα calibration, αλλά πιο συχνά δεν εξυπηρετεί σε κάτι.

Αυτές ήταν, λοιπόν, οι συμβουλές μας για να διατηρήσετε σε υψηλά επίπεδα την υγεία μπαταρίας του iPhone σας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όπως αντιλαμβάνεστε, πολλά από τα παραπάνω συμβάλουν τόσο σε μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας μεταξύ των φορτίσεων, όσο και σε καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Τα δύο αυτά είναι μεν αλληλένδετα, αλλά σίγουρα αυτό που θέλουμε όλοι να έχουμε σίγουρα είναι το δεύτερο, για τους λόγους που αναφέραμε στην αρχή του οδηγού.