Πώς να αναβαθμίσετε δωρεάν τα Windows 7 ή 10 σε Windows 11

Windows 11

Με τα Windows 11 να βρίσκονται στην αγορά εδώ και μερικούς μήνες, πολλοί θα έχετε σκεφτεί κάποια στιγμή ότι πλησιάζει η στιγμής αναβάθμισης. Στον οδηγό αυτό θα σας εξηγήσουμε βήμα βήμα πώς μπορείτε να κάνετε την αναβάθμιση αν έχετε Windows 10 εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, εντελώς δωρεάν. Αρκεί φυσικά να έχετε ενεργοποιήσει τα Windows. Για όσους είστε αναποφάσιστοι για το αν επιθυμείτε όντως να δοκιμάσετε τα Windows 11 και για το ενδεχόμενο να μη σας ικανοποιήσουν, μην ανησυχείτε, αφού στον οδηγό μας που μπορείτε να βρείτε εδώ, θα μάθετε πώς μπορείτε να επιστρέψετε στα Windows 10 εύκολα.

Με το νέο λειτουργικό της Microsoft να είναι διαθέσιμο από τις 5 Οκτωβρίου 2021, οι χρήστες μπορούν είτε να περιμένουν πότε θα τους έρθει μήνυμα για αναβάθμιση μέσω Windows Update, είτε να κάνουν οι ίδιοι της διαδικασία. Εμείς, όπως προαναφέραμε, θα δούμε τη δεύτερη διαδικασία. Πριν ξεκινήσουμε, να επαναλάβουμε ότι θα πρέπει να έχετε αυθεντικά Windows 10 και να προσθέσουμε ότι πρέπει να έχετε εγκαταστήσει όλα τα διαθέσιμα Windows updates. Ακόμα, η διαδικασία είναι η ίδια και για αναβάθμιση από Windows 7.

Κατεβάστε και τρέξτε Windows 11 Compatibility Health Check App (προαιρετικό)

Ξεκινάμε με ένα προαιρετικό μεν, σημαντικότατο δε, βήμα. Όπως καταλαβαίνετε, το να δείτε αν το σύστημά σας είναι συμβατό με το νέο λειτουργικό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε προτού το εγκαταστήσετε. Αν ο υπολογιστής δεν είναι συμβατός με τα Windows 11, ενδεχομένως να μπορείτε να προβείτε σε εγκατάσταση, αλλά έχετε κατά νου ότι ίσως να δημιουργηθούν προβλήματα.

Για την εγκατάσταση, λοιπόν, της εφαρμογής θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 1. Κατεβάστε την εφαρμογή πατώντας εδώ.
 2. Κάντε κλικ στο αρχείο κάτω αριστερά στο brower το PC Health Check Setup wizard θα ξεκινήσει.
 3. Αποδεχθείτε τους όρους συμφωνίας και πατήστε Install.
 4. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, κάντε check το κουτί που λέει “Open Windows PC Health Check” και πατήστε Finish.

Windows 11 compatibility check

Όταν ανοίξει η εφαρμογή PC health Check , πατήστε Check now. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας δεν είναι συμβατός με την εγκατάσταση των Windows 11, η εφαρμογή θα σας δείξει τους λόγους. Ωστόσο, μπορείτε να παρακάμψετε τα θέματα αυτά και να πραγματοποιήσετε την εγκατάσταση. Αν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε εγκατάσταση ανεξάρτητα από τη συμβατότητα, προχωρήστε το τρίτο βήμα του οδηγού μας.

Windows 11 compatibility check

Διαμορφώστε Back up & Sync (προαιρετικό)

Ένα ακόμα προαιρετικό βήμα πριν περάσουμε στη διαδικασία, που είναι όμως αρκετά σημαντικό και αυτό. Η διαμόρφωση Back up & sync θα αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις σας στο OneDrive, πράγμα το οποίο είναι πολύ χρήσιμο, ώστε να μπορείτε να διαμορφώσετε αμέσως τον υπολογιστή σας, όπως τον είχατε και πριν. Να σημειώσουμε εδώ ότι αν χρησιμοποιείτε το Google Drive, ενδεχομένως να μη χρειαστεί να κάνετε το βήμα αυτό.

Για να διαμορφώσετε Back up & sync, θα χρειαστείτε και πάλι το Windows health check app. Αρχικά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας στη Microsoft. Έπειτα, βεβαιωθείτε ότι το “Remember my preferences” είναι ενεργοποιημένο.

Ολοκληρώνοντας το βήμα αυτό, είστε έτοιμοι από κάθε άποψη να προχωρήσετε στην εγκατάσταση των Windows 11.

Αναβάθμιση από Windows 7 και 10 σε Windows 11

Όπως προαναφέραμε, ακόμα και αν στο πρώτο βήμα το Windows health app σας ενημέρωσε πως το σύστημά σας δεν είναι συμβατό με το νέο λειτουργικό, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα και να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση. Έχετε κατά νου, όμως, ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να είναι ασταθής μετά την αναβάθμιση, ενώ δεν είναι εγγυημένο ότι θα λαμβάνετε ενημερώσεις από τη Microsoft.

Προτού προχωρήσετε στη διαδικασία εγκατάστασης, βεβαιωθείτε για τα παρακάτω:

 • Ότι έχετε αποθηκεύσει τα αρχεία σας.
 • Ότι έχετε ελέγξει για ενημερώσεις στα Windows 10.
 • Ότι έχετε εγκαταστήσει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις.
 • Ότι έχει ενεργοποιήσει τα Windows 10.

Έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω, λοιπόν, είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε δωρεάν το λειτουργικό σας σύστημα σε Windows 11. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

 1. Κατεβάζετε το Media Creation Tool από το Github, πατώντας εδώ.
 2. Κάνετε unzip το αρχείο. Θα δημιουργηθεί ένας φάκελος, που περιέχει έναν ακόμα. Ανοίγετε τους φακέλους, έως ότου καταλήξετε να βλέπετε πολλά αρχεία.
 3. Ανοίγετε το MediaCreationTool.
 4. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάτε More Info. Έπειτα, πατάτε Run anyway. Αν λάβετε αίτημα User Access Control, πατάτε Allow.Windows 11 installation
 5. Όταν ανοίξει το εργαλείο, πατάτε 11. Αυτό θα σας δείξει κάποιες επιλογές. Μπορείτε να δημιουργήσετε ISO image, installation image για USB, ή να κάνετε Auto Setup.
 6. Η τελευταία επιλογή αναβαθμίζει άμεσα το λειτουργικό στο σύστημα που χρησιμοποιείτε.

Σημείωση: Σε περίπτωση που δείτε μήνυμα “Windows 10 Setup”, δεν έχει πάει κάτι λάθος. Σύντομα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των Windows 11.

Όταν το Windows 10 Setup ολοκληρώσει τη λήψη των αρχείων, θα αρχίσει να δημιουργεί Windows 10 Media. Έπειτα, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα ξεκινήσει να κατεβάζει ενημερώσεις. Όταν το αρχικό Windows 10 Setup ολοκληρωθεί, ο υπολογιστής θα ξεκινήσει να εγκαθιστά τα Windows 11. Από αυτή τη στιγμή, μέχρι την ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα χρειαστεί περίπου μια ώρα. Τέλος, ο υπολογιστής σας θα κάνει επανεκκίνηση και μετά θα κάνει επιπλέον εγκαταστάσεις. Τα στοιχεία με τα οποία θα συνδεθείτε είναι τα ίδια με αυτά των Windows 10. Τα τελευταία βήματα της εγκατάστασης θα πραγματοποιηθούν όταν συνδεθείτε.