Ένας Η/Υ αποτελείται από πολλά εξαρτήματα. Όταν οι άνθρωποι λένε “Η θερμοκρασία του υπολογιστή μου είναι πολύ υψηλή”, συνήθως αναφέρονται στην CPU, αλλά και τα άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή έχουν μια ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας για να λειτουργούν σωστά. Η θερμοκρασία ορισμένων εξαρτημάτων, ωστόσο, είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντική από κάποια άλλα.
Σήμερα θα μάθετε ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες των εξαρτημάτων του υπολογιστή σας, είτε πρόκειται για gaming υπολογιστή, είτε για υπολογιστή γραφείου είτε για φορητό υπολογιστή, τόσο σε κατάσταση αδράνειας όσο και υπό φορτίο.
Οι θερμοκρασίες των διαφόρων εξαρτημάτων του υπολογιστή μπορεί να διαφέρουν. Ορισμένα μπορούν να φτάσουν σε ανησυχητικές θερμοκρασίες, ανάλογα με το φόρτο εργασίας και τις συνθήκες. Ωστόσο, είναι δυνατόν να δοθεί μια “εκτίμηση” της ιδανικής θερμοκρασίας των εξαρτημάτων του υπολογιστή, ώστε να γνωρίζετε πότε είναι καιρός να αναλάβετε δράση όταν τα εξαρτήματα του υπολογιστή έχουν μια άτυπη θερμοκρασία.
CPU
Η CPU αντιπροσωπεύει τον “εγκέφαλο” του υπολογιστή και είναι το εξάρτημα που είναι πιο επιρρεπές στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, καθώς και αυτό που μπορεί να φτάσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες ολόκληρου του συστήματος.
Κανονικά, σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, η θερμοκρασία της CPU όταν βρίσκεται σε αδράνεια είναι περίπου 30 βαθμούς, ή γενικά, 10 έως 20 βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν η CPU βρίσκεται υπό βαρύ φορτίο, μπορεί επίσης να φτάσει τους 80 έως 85 βαθμούς, αλλά κατά μέσο όρο, π.χ. σε παιχνίδια, η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 βαθμών.
Όσον αφορά τους φορητούς υπολογιστές, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η θερμοκρασία του επεξεργαστή μπορεί να διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο φορητού υπολογιστή, το σχεδιασμό και την κατασκευή του. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση αυτών των υπολογιστών, η θερμοκρασία CPU ενός φορητού υπολογιστή, κυμαίνεται γύρω στους 35-40 βαθμούς σε κατάσταση αδράνειας, ενώ μπορεί να φτάσει έως και τους 90-95 βαθμούς κατά τη διάρκεια έντονων εργασιών. Στο παιχνίδι, ανάλογα με το παιχνίδι, η θερμοκρασία του υπολογιστή μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 βαθμών.
Αν γνωρίζετε το μοντέλο της CPU σας, είτε πρόκειται για AMD είτε για Intel, μπορείτε να μάθετε τη μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας (Tjunction) μέσω της σελίδας του κατασκευαστή. Εάν αυτή ξεπεραστεί, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός προστασίας της CPU, ο οποίος κλείνει για να αποτρέψει τη ζημιά που προκαλείται από την πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Ωστόσο, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η CPU, καθώς και η αποτελεσματικότητα της εγκατεστημένης ψύκτρας και της θερμικής πάστας. Εάν η CPU φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια ελαφριάς ή αδρανούς χρήσης, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στο hardware. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθαρισμός ή η αντικατάσταση της ψύκτρας είναι αποτελεσματική κατά των υψηλών θερμοκρασιών.
GPU
Όσα μόλις εξηγήθηκαν για τις θερμοκρασίες της CPU, σε γενικές γραμμές, ισχύουν και για την GPU. Αυτό το εξάρτημα είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των εικόνων που βλέπουμε μέσω της οθόνης και, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της εικόνας, η θερμοκρασία της κάρτας γραφικών μπορεί να ποικίλλει.
Συνήθως, η θερμοκρασία της GPU σε κατάσταση αδράνειας είναι περίπου 10-20 βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Πολλές κάρτες γραφικών δεν χρησιμοποιούν σε αυτές τις περιπτώσεις τους ανεμιστήρες που είναι ενσωματωμένοι στην ψύκτρα. Όταν η GPU βρίσκεται υπό φορτίο, π.χ. κατά τη διάρκεια παιχνιδιού, η θερμοκρασία μπορεί να είναι γύρω στους 70 βαθμούς, έως και 80 βαθμούς ανάλογα με το φόρτο του παιχνιδιού. Στην περίπτωση μιας GPU, συνιστάται συνήθως να μην υπερβαίνει τους 90 βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ανατρέξετε στη μέγιστη ανεκτή θερμοκρασία της κάρτας γραφικών απευθείας από τον ιστότοπο του κατασκευαστή.
Σκληροί δίσκοι και δίσκοι SSD
Είτε πρόκειται για επιτραπέζιο υπολογιστή είτε για φορητό υπολογιστή, οι σκληροί δίσκοι τείνουν να μην ζεσταίνονται πολύ. Η θερμοκρασία αυτού του εξαρτήματος κυμαίνεται γύρω στους 40-45 βαθμούς, ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 60 βαθμούς.
Οι δίσκοι SSD, ιδίως οι σύγχρονοι δίσκοι nvme, θερμαίνονται περισσότερο από τους δίσκους HDD, ωστόσο είναι σχεδιασμένοι να υποστηρίζουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Κατά μέσο όρο, ένας SSD λειτουργεί μεταξύ 40 και 50 βαθμών, ενώ στα πιο εντατικά φορτία ανάγνωσης και εγγραφής μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 70 βαθμούς.
RAM
Οι μνήμες RAM δεν φτάνουν επίσης σε ανησυχητικές θερμοκρασίες, ακόμη και υπό τους πιο εντατικούς φόρτους εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας για τη μνήμη RAM είναι μεταξύ 40 και 50 βαθμών.
Μητρική πλακέτα
Η μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή αποτελείται από πολλά άλλα εξαρτήματα προκειμένου να λειτουργήσει. Γενικά, τα πιο θερμά σημεία της μητρικής πλακέτας είναι το chipset, τα mosfets και τα VRM, τα οποία συχνά είναι εξοπλισμένα με παθητική ψύκτρα για την απαγωγή της παραγόμενης θερμότητας, ειδικά στις πιο βαριά εξοπλισμένες μητρικές πλακέτες. Ανεξάρτητα από αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, η θερμοκρασία της μητρικής κάρτας δεν φτάνει ποτέ σε ανησυχητικές θερμοκρασίες, σε σημείο που να θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της.
Τροφοδοτικό
Το τροφοδοτικό του υπολογιστή είναι εξοπλισμένο με έναν ανεμιστήρα στο κάτω μέρος του, προκειμένου να αποβάλλει τη θερμότητα που παράγεται από τους πυκνωτές και τα υπόλοιπα εξαρτήματα που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε μοντέλα υψηλότερης ποιότητας, όπως η κάρτα γραφικών, ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού διαθέτει σχεδιασμό που τίθεται σε λειτουργία όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο. Ακόμη και αυτό το εξάρτημα συχνά δεν τείνει να ζεσταθεί πολύ, ωστόσο, καλό είναι να μην ξεπερνά τους 50 βαθμούς.
Πώς να ελέγξετε τις θερμοκρασίες των εξαρτημάτων του υπολογιστή
Αν νομίζετε ότι ο υπολογιστής σας είναι πολύ ζεστός, είναι δυνατόν να παρακολουθείτε τις θερμοκρασίες των εξαρτημάτων μέσω κάποιου λογισμικού.
Εφαρμογές όπως το HWMonitor, το Speccy ή το MSI Afterburner μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία των κύριων εξαρτημάτων του υπολογιστή σας, βοηθώντας σας να καταλάβετε αν ο υπολογιστής σας λειτουργεί σε κατάλληλη θερμοκρασία.
Πώς να διαχειριστείτε τη θερμοκρασία του υπολογιστή
Εάν ο υπολογιστής σας είναι “ζεστός”, ακόμη και κατά τη διάρκεια χαμηλού φόρτου εργασίας, ανεξάρτητα από τα εγκατεστημένα εξαρτήματα, μπορείτε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσετε τη θερμοκρασία του υπολογιστή σας.
Σε πρώτη φάση, η κορυφαία συμβουλή για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του υπολογιστή υπό έλεγχο είναι να τον έχετε σε καλά αεριζόμενο χώρο, ώστε το κουτί και οι ανεμιστήρες να παρέχουν καλή ροή αέρα. Η σκόνη είναι επίσης ο πρώτος εχθρός του υπολογιστή, γι’ αυτό και ένας σχολαστικός καθαρισμός του υπολογιστή τουλάχιστον μία φορά το χρόνο θα βελτιώσει τις θερμοκρασίες.
Τέλος, στην περίπτωση της CPU και της GPU, συνιστούμε την αλλαγή της θερμοαγώγιμης πάστας, και πάλι τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Τώρα που γνωρίζετε τις ιδανικές θερμοκρασίες των εξαρτημάτων του PC, μπορείτε να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις σε περίπτωση που παρατηρήσετε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του υπολογιστή σας.
Leave a Reply
View Comments