ChatGPT: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε

ChatGPT

Οι AI έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε και μία από τις πιο πολυσυζητημένες είναι σίγουρα το ChatGPT.

Τι είναι;

Αναπτύχθηκε από την OpenAI, μια εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα και τη μετέπειτα εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

Το ChatGPT είναι μια τεχνητή νοημοσύνη ικανή να συνομιλεί με τον χρήστη, ο οποίος μπορεί να θέσει κάθε είδους ερώτηση. Ζητήσαμε από το ChatGPT να μας εξηγήσει τι είναι και μπορείτε να διαβάσετε την απάντησή του παρακάτω:

Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έχει εκπαιδευτεί σε δισεκατομμύρια προτάσεις και συνομιλίες σε διάφορες γλώσσες για να προβλέπει την πιο πιθανή απάντηση σε μια ερώτηση ή δήλωση. Όταν ένας χρήστης στέλνει ένα μήνυμα, το ChatGPT χρησιμοποιεί το γλωσσικό του μοντέλο για να αναλύσει το κείμενο και να επιλέξει την καταλληλότερη απάντηση από πολλές πιθανές επιλογές. Στη συνέχεια, η απάντηση αποστέλλεται στον χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο, το ChatGPT είναι σε θέση να συνομιλεί με τους χρήστες με φυσικό τρόπο.

Δεδομένου ότι πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, δεν είναι ποτέ πολύ εύκολο να κατανοήσει κανείς πώς να τη χρησιμοποιήσει ή πώς λειτουργεί. Επομένως, θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλά πρώτα απ’ όλα τι είναι μια AI και πώς μπορεί να “συλλογίζεται” από μόνη της. Αλλά όχι πριν ρωτήσουμε απευθείας το ChatGPT. Ακολουθεί η απάντησή του:

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένας επιστημονικός κλάδος που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων που μπορούν να εκτελούν εργασίες που κανονικά απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η συλλογιστική, η επίλυση προβλημάτων, η μηχανική μάθηση και η κατανόηση της φυσικής γλώσσας.

Με πολύ απλούς όρους, ένα σύστημα AI λειτουργεί με την επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων για τον εντοπισμό μοτίβων και μοντέλων. Αυτά τα μοτίβα και τα μοντέλα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη λήψη αποφάσεων και την παροχή απαντήσεων χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης συμβολής.

Για παράδειγμα, το λογισμικό της κάμερας του smartphone σας διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να ορίσει την καλύτερη λειτουργία λήψης με βάση όλες τις φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί προηγουμένως.

Οι αρχικές σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι δομημένες και γεμίζουν με περιεχόμενο ανάλογα με το τι μας αρέσει ή απλά ανάλογα με το τι εμφανίζεται πιο συχνά στην οθόνη. Οι προτιμήσεις μας μελετώνται από μια ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη που επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα μας και επιστρέφει ακριβώς αυτό που θέλουμε.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αυτόνομη οδήγηση των νέων μέσων μεταφοράς. Θα ήταν αδιανόητο να προγραμματιστεί ένα αυτοκίνητο για κάθε πιθανό σενάριο που μπορεί να συμβεί στο δρόμο. Ως εκ τούτου, έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι προγραμματισμένη να μαθαίνει τους κανόνες του δρόμου και να τους ακολουθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Θα μπορούσατε επομένως να σκεφτείτε ότι οποιαδήποτε τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι ικανή να κάνει τα πάντα. Και θεωρητικά αυτό ισχύει, αλλά πρακτικά όχι. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να εκτελεί με ευφυΐα μόνο το έργο για το οποίο δημιουργήθηκε.

Πώς το χρησιμοποιώ;

Η χρήση του ChatGPT είναι πραγματικά πολύ απλή. Μόλις συνδεθείτε στην αρχική σελίδα του ChatGPT, απλά κάντε κλικ στο κουμπί “TRY CHATGPT”. Θα ανοίξει μια άλλη καρτέλα στο πρόγραμμα περιήγησής σας όπου μπορείτε να εγγραφείτε. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία και συνδεθείτε, θα σας ζητηθεί να εισάγετε το όνομα και το επώνυμό σας και να επιβεβαιώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας. Μόλις ολοκληρώσετε αυτά τα βήματα, βρίσκεστε πλέον πρόσωπο με πρόσωπο με το ChatGPT.

Στην πλαϊνή μπάρα στα αριστερά θα βρείτε όλες τις συνομιλίες που είχατε με την τεχνητή νοημοσύνη, η καθεμία με το δικό της θέμα μέσα στο διάλογο. Κάνοντας κλικ σε κάθε μία από αυτές μπορείτε να συνεχίσετε τη συζήτηση από εκεί που την είχατε τερματίσει την τελευταία φορά. Επίσης στα αριστερά αλλά στο κάτω μέρος θα βρείτε κάποιες ρυθμίσεις, τις Συχνές Ερωτήσεις και το κουμπί αποσύνδεσης.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι η γραμμή κειμένου στο κάτω μέρος του κέντρου. Εδώ μπορείτε επιτέλους να αλληλεπιδράσετε με την τεχνητή νοημοσύνη και να της κάνετε όλες τις ερωτήσεις που θέλετε.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Γιατί όμως κάτι τόσο χρήσιμο να ενέχει κινδύνους; Ο Stephen Hawking είπε κάποτε:

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι είτε ένα θεϊκό δώρο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είτε μια θανατηφόρα κατάρα, αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα.

Stephen Hawking

Για τη συγγραφή αυτού του άρθρου θέσαμε στην τεχνητή νοημοσύνη μερικές αρκετά απλές ερωτήσεις, αλλά φανταστείτε αν της είχαμε ζητήσει να το γράψει εξ ολοκλήρου για εμάς.

Τότε θα διαβάζατε ένα άρθρο γραμμένο από μια μηχανή, το οποίο όμως θα περνούσε για δικό μας έργο. Αυτό προφανώς δεν είναι μια “θανατηφόρα” συμπεριφορά, αλλά σίγουρα είναι ασέβεια προς τον αναγνώστη. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γνώσεις της τεχνητής νοημοσύνης προέρχονται από τις δικές μας, είναι εξίσου αλάνθαστη με εμάς και επομένως όχι απολύτως αξιόπιστη.

Ευτυχώς, το OpenAI έχει επιβάλει ηθικές αξίες στην ΑΙ που δεν της επιτρέπουν να αποκαλύπτει πληροφορίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στον εαυτό της ή σε άλλους, όπως οδηγούς για την παραβίαση  WiFi ή ακόμη και για την παραβίαση μιας κλειδαριάς.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ευθύνη για τη χρήση αυτής της ισχυρής τεχνολογίας βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα δικά μας χέρια.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.