5+1 συμβουλές για να βελτιώσετε την αυτονομία συσκευών με Windows 11

Windows 11

Με το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft να βρίσκεται στην αγορά εδώ και μερικούς μήνες, αργά ή γρήγορα πολλοί από εσάς θα έχετε στα χέρια σας ένα laptop με Windows 11. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που υπόσχεται η εταιρεία, είναι η βελτίωση της διαχείρισης της μπαταρίας σε φορητές συσκευές, πράγμα που όμως δεν έχει κατορθώσει ως τώρα. Δε χρειάζεται, ωστόσο, να σας ανησυχεί αυτό, καθώς σας έχουμε μια σειρά από συμβουλές για να βελτιώσετε τη διάρκεια της μπαταρίας στο laptop σας, ώστε να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο το σύστημά σας.

Να κάνετε τις αναβαθμίσεις λογισμικού

Το να «τρέχει» η συσκευή σας σε παλιά έκδοση του λογισμικού σας μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στις επιδόσεις της. Ένα κομμάτι στο οποίο θα δείτε αρνητικά αποτελέσματα, είναι και η διάρκεια της μπαταρίας, ειδικά σε ένα λειτουργικό όπως τα Windows 11. Οι αναβαθμίσεις θα σας βοηθήσουν να έχετε στη διάθεσή σας όλα τα νέα features και μακροπρόθεσμα θα δείτε καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση της μπαταρίας.
Για να ελέγξετε αν έχετε διαθέσιμη κάποια αναβάθμιση ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

 1. Πατήστε Win+I για να ανοίξετε τις ρυθμίσεις.
 2. Πατήστε Windows update στα αριστερά.
 3. Στη συνέχεια, πατάτε “Check for updates”.
 4. Αν υπάρχουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις, τις κατεβάζετε και τις εγκαθιστάτε.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις της οθόνης σας

Δε χωράει αμφιβολία το γεγονός πως η οθόνη είναι ένα από τα πιο ενεργοβόρα εξαρτήματα ενός laptop. Το να χαμηλώσετε τη φωτεινότητα είναι ο προφανής τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια.
Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να ανοίξετε τις ρυθμίσεις πατώντας Win+I, να επιλέξετε το σύστημά σας και στη συνέχεια την οθόνη. Εκεί θα βρείτε ένα slider, μέσω του οποίου μπορείτε να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα της οθόνης.

Χρησιμοποιείστε το Battery Saver

Όπως και ο προκάτοχός τους, έτσι και τα Windows 11 διαθέτουν το δικό τους Battery Saver mode, που σας βοηθά αυτόματα να εξοικονομήσετε μπαταρία. Αυτό το πετυχαίνει με λειτουργίες όπως η αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης, ο περιορισμός των ειδοποιήσεων και της δραστηριότητας στο παρασκήνιο και άλλα. Αν δεν επιθυμείτε να έχετε περιορισμό των δυνατοτήτων της συσκευής σας συνεχώς, παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, μπορείτε να ρυθμίσετε τη λειτουργία να ενεργοποιείται όταν η μπαταρία σας φτάσει ένα ορισμένο ποσοστό.
Για να ενεργοποιήσετε το Battery Saver, θα πρέπει να μπείτε στις ρυθμίσεις, να πατήσετε στο Σύστημα και στη συνέχεια στο Power & Battery. Τέλος, πατάτε δίπλα στο Battery Saver, για να το ενεργοποιήσετε. Για να κάνετε τη λειτουργία να ενεργοποιείται αυτόματα, αρκεί να επιλέξετε το ποσοστό μπαταρίας στο οποίο θέλετε να γίνεται αυτό, στο drop-down menu που εμφανίζεται.

Τροποποιήστε την κατανάλωση μπαταρίας του συστήματός σας

Η κατανάλωση μπαταρίας αναφέρεται στην ενέργεια που καταναλώνει το laptop από τη στιγμή που είναι πλήρως φορτισμένο. Ουσιαστικά, οτιδήποτε κάνει το σύστημα, απαιτεί κάποιους πόρους. Τα Windows 11 έχουν έτοιμα τα ακόλουθα πλάνα:

 • Καλύτερες επιδόσεις: Αυτό το πλάνο είναι κατάλληλο για άτομα που επιθυμούν να λαμβάνουν το καλύτερο δυνατό από το σύστημά τους σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα. Όπως είναι προφανές, αυτό επιφέρει ταχύτερη πτώση της μπαταρίας.
 • Μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας: Όπως λέει και το όνομά του, το mode αυτό προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας. Ωστόσο, αυτό έχει το τίμημά του, αφού κάποιες εφαρμογές θα σταματήσουν να λειτουργούν στο παρασκήνιο, ενώ θα ελέγχει και τη φωτεινότητα της οθόνης.
 • Ισορροπημένο: Αυτό είναι το default mode, που αποτελεί ουσιαστικά μια μίξη των παραπάνω, ώστε να προσφέρονται οι καλύτερες δυνατές επιδόσεις, σε μια λογική κατανάλωση μπαταρίας.

Για να αλλάξετε την εν λόγω ρύθμιση σε μια συσκευή που διαθέτει Windows 11, τα βήματα είναι τα παρακάτω:

 1. Ανοίγετε τις ρυθμίσεις πατώντας Win+I ή με όποιον άλλον τρόπο θέλετε.
 2. Πατάτε στο Σύστημα.
 3. Εν συνεχεία επιλέγετε το Power & Battery.
 4. Επιλέγετε τη Μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

best power efficiency

Σημείωση: Αυτή η ρύθμιση δεν είναι διαθέσιμη σε όλες τις συσκευές. Αυτό εξαρτάται από το hardware και από τον κατασκευαστή της συσκευής σας.

Σε περίπτωση που δε σας καλύπτει κάποιο από τα έτοιμα πλάνα των Windows 11, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας ως εξής:

 1. Ανοίγετε τον Πίνακα Ελέγχου πατώντας Win+R.
 2. Πληκτρολογείτε «έλεγχος» και πατάτε Enter.Windows 11
 3. Στη ρύθμιση «Προβολή» επιλέγετε τα μεγάλα εικονίδια.large icons
 4. Κάνετε κλικ στις Επιλογές Κατανάλωσης στο μενού του Πίνακα Ελέγχου.Windows 11
 5. Πατάτε Αλλαγή ρυθμίσεων πλάνου.Windows 11
 6. Επιλέγετε Change advanced power settings.power advanced settings

Κάνοντας τα παραπάνω θα βρεθείτε σε ένα παράθυρο με ρυθμίσεις, μέσω των οποίων μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς πώς θέλετε να λειτουργεί ο υπολογιστής σας. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες ρυθμίσεις και να κάνετε επαναφορά στη default ρύθμιση, αν δε σας ικανοποιεί η αλλαγή που πραγματοποιήσατε. Όταν είστε έτοιμοι, πατάτε Εφαρμογή και μετά Ok.

Αλλάξτε τη δραστηριότητα κάποιων εφαρμογών στο παρασκήνιο

Το να τρέχουν πολλές εφαρμογές στο παρασκήνιο μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτατη πτώση της μπαταρίας. Για να το αποτρέψετε αυτό, μπορείτε να σταματήσετε μερικές εφαρμογές από το να τρέχουν στο παρασκήνιο, ειδικά όσες δε χρειάζεστε ανά πάσα στιγμή, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 1. Ανοίγετε τις ρυθμίσεις.
 2. Κάνετε κλικ στο σύστημα.
 3. Επιλέγετε Power & Battery.
 4. Στη χρήση της μπαταρίας, ελέγχετε ποιες εφαρμογές μπορεί να καταναλώνουν την περισσότερη μπαταρία στο παρασκήνιο.
 5. Για όσες εφαρμογές σας επιτρέπουν να αλλάξετε τη δραστηριότητα στο παρασκήνιο, επιλέγετε τις τρεις κάθετες τελείες.
 6. Έπειτα πατάτε στη διαχείριση της δραστηριότητας παρασκηνίου.
 7. Στη σελίδα με τις ρυθμίσεις της εκάστοτε εφαρμογής μπορείτε να επιλέξετε αν θα της επιτρέψετε να τρέχει στο παρασκήνιο ή όχι.

Ρυθμίστε τον υπολογιστή σας να μπαίνει στο sleep νωρίτερα

Τέλος, ένας πολύ απλός τρόπος να εξοικονομείτε μπαταρία στον υπολογιστή σας, είναι να τον θέτετε σε αναστολή λειτουργίας όταν δεν τον χρησιμοποιείτε. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να μειώσετε το χρόνο που πρέπει να μείνει αδρανής έως ότου μπει σε sleep mode. Αυτό γίνεται ως εξής:

 1. Ανοίγετε την καρτέλα των ρυθμίσεων.
 2. Πατάτε System.
 3. Επιλέγετε Power & Battery.
 4. Στο menu Screen and sleep μπορείτε να επιλέξετε για πόση ώρα θα μένει αδρανές στο σύστημά σας προτού μπει σε sleep mode αυτόματα.

screen and sleep

Αυτές ήταν μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε τη διάρκεια μπαταρίας του laptop σας, αν χρησιμοποιείτε τα Windows 11. Με τον καιρό, η διαχείριση που θα κάνει το λειτουργικό θα βελτιωθεί και σε συνδυασμό με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, θα μπορείτε να έχετε το σύστημά σας διαθέσιμο για αρκετές ώρες, χωρίς να χάνετε κάτι από τις δυνατότητές του. Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να μεγαλώσει η χωρητικότητα της μπαταρίας σας και ξαφνικά να δείτε τη διάρκεια της μπαταρίας να τριπλασιάζεται. Ωστόσο, μερικές φορές ακόμα και μισή ώρα επιπλέον μπαταρίας μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, έως ότου για παράδειγμα βρείτε ένα σημείο στο οποίο μπορείτε να φορτίσετε το laptop σας.