Έφυγε από τη ζωή ο Archer Maclean, δημιουργός των Dropzone και IK+

Archer Maclean

Θλιβερή είδηση ο θάνατος του μεγάλου Archer Maclean, ενός λαμπρού Βρετανού προγραμματιστή, στις 17 Δεκεμβρίου 2022. Ο Maclean ήταν ιδιαίτερα δραστήριος τη δεκαετία του 1980. Σε αυτόν οφείλουμε αριστουργήματα όπως το Dropzone, το Whirlwind Snooker και το IK+, τα οποία ήταν εξαιρετικά προηγμένα για την εποχή τους, άψογα υλοποιημένα και ικανά να εκμεταλλευτούν τα συστήματα στα οποία έτρεχαν στο έπακρο.

Τα τελευταία του παιχνίδια ήταν το Archer Maclean’s Mercury (2005) για το PSP, για το οποίο είχε την αρχική ιδέα, και το Wheelspin (2009) για το Nintendo Wii, το οποίο σκηνοθέτησε, σχεδίασε και παρήγαγε.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να τον ακούσετε να μιλάει για τη δημιουργία των παιχνιδιών του Karate.


Γεννημένος το 1962, ο McLean άρχισε να ενδιαφέρεται για την πληροφορική και τα ηλεκτρονικά στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ήταν ακόμη παιδί. Αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, εργαζόμενος με μερική απασχόληση. Το πρώτο του παιχνίδι, το Dropzone, χρονολογείται από το 1984. Ήταν εμπνευσμένο, όχι πολύ διακριτικά, από το Defender και το Stargate, δύο τίτλους που ο McLean αγαπούσε, αλλά ήταν τόσο καλά προγραμματισμένο και είχε τέτοια ρευστότητα που καθιερώθηκε ως ένα αριστούργημα της εποχής των 8-bit, το οποίο οι gamers θυμούνται ακόμα και σήμερα.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.